Televisio

Super-suosittu Emmerdale - Yli 22 vuotta yksi Suomen katsotuimmista ulkomaisista tv-sarjoista

18.8.2019 klo 7:00  Kirsti Kurki-Myllymäki

Arki-illat kutsuvat brittidraaman pariin.

Emmerdale

Lucy Pargeter palkittiin roolistaan Chastity Spencerinä parhaana naisnäyttelijänä British Soap Awards -gaalassa tänä vuonna. Kuva: MTV3


Emmerdale on brittiläinen saippuasarja, joka seuraa kuvitteellisen yorkshireläisen kylän, Emmerdalen, asukkaiden elämää. Se on yksi Iso-Britannian pitkäikäisimmistä tv-sarjoista.Myös Suomessa sarja on huippusuosittu, se on yksi Suomen katsotuimmista ei-kotimaisista televisio-ohjelmista ja jokainen jakso kerää 300 000-400 000 katsojaa.*


Emmerdale

Sarjan pitkäikäinen näytteliä Freddie Jones tuli tunnetuksi Sandy Thomasina. Jones menehtyi fanien suureksi suruksi kesällä 2019. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Lukuisia tv-alan palkintoja kahminut sarja sijoittuu Pohjois-Englantiin Yorkshiren luonnonkauniisiin maisemiin. Sarjan alkuperäinen kylä oli Arncliffen kylä. Paikka sai kuitenkin liikaa julkisuutta, joten kuvaukset siirrettiin Esholtin kylään.


Tästä kylästä tulikin sitten sarjan ansiosta oikea matkailunähtävyys ja kylässä voi edelleen käydä ihastelemassa sarjasta tuttuja mestoja. Tähtinäyttelijöihin tuskin kuitenkaan enää törmää, sillä tätä nykyä sarja kuvataan Harewoodin kartanon maille rakennetussa lavastekylässä.


Emmerdale

Emma Atkinsin roolityö kovapintaisena Charity Sharmana on vaikuttavaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Mutta missä piilee Emmerdalen salaisuus? Sarjassa nähdään monen sukupolven arkielämän iloisia tapahtumia ja rakastumisia, mutta myös todentuntuisia, tuskallisiakin vastoinkäymisiä.


Samaistuttavat elämänkohtalot, uskottavat henkilöhahmot ja peri-englantilainen meno ovat saaneet suomalaiset tv-ruudun ääreen viisi kertaa viikossa aina maanantaista perjantaihin. Sarja on ollut varmasti henkireikä niin kotona päiväänsä viettäville kuin työssä käyvillekin. Hyvä esitysaika alkuillassa on antanut tarvittavan levon päivän jälkeen.


Emmerdale

Shirley Stelfox on omasta tyylistään tiukasti kiinni pitävä Edna Birch. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Sarjan ensimmäinen jakso julkaistiin jo v. 1972. Suomessa Emmerdale sai ensi-iltansa MTV3-kanavalla 7. tammikuuta 1997. Katsojat saivat tutustua mm. Dinglen perheen elämään, kohtasivat Edna Birchin, vierailivat The Wollpack-Villapakka-pubissa. Perienglantilainen elämän meno vei meistä monet mukanaan, eikä edes puhelimeen vastattu, kun Emmerdalen tunnusmusiikki kutsui tv:n ääreen.


Se sarjan tunnusmusiikki oli muuten alusta pitäen sama, jonka Tony Hatch sävelsi jo v. 1972.


Emmerdale

Steve Halliwell on hyvinkin samastuttava Zak Dingle. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Emmerdale ei suinkaan ole ainoa Yorkshiressa kuvattu, suomalaisille tuttu tv-sarja. Alue on ollut kotipesä tv-sarjoille, kuten Vielä virtaa, Sydämen asialla, Downton Abbey, Kaikenkarvaiset ystäväni, Kyläsairaala, Sydän paikallaan ja Yorkshiren etsivät.


Emmerdale

Charley Webb (Debbie Dingle) on kasvanut sarjan aikana lapsesta naiseksi. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Sarja on lyhentänyt nimensä ajan kuluessa, sillä se kerkisi kulkea nimellä Emmerdale Farm yli 15 vuotta. Nimeksi oli vakiintunut kompakti Emmerdale, kun sarjaa alettiin nähdä Suomessa.


Emmerdale MTV3:lla arkisin klo 18.25.

Jäikö jakso näkemättä? Katso kaikki ohjelmatiedot Telsu.fi


*Finnpanel-mittaus www.finnpanel.fi


Asiasanat: Emmerdale
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat