SanakirjaVaihtoautotLeffatietovisaTV-ohjelmatTietovisatBlogit
Televisio

Korkeat itsemurhaluvut, viina ja huumori yhdistävät intiaanien ja suomalaisten jälkeläisiä

9.4.2019 klo 7:00  Kirsti Kurki-Myllymäki

Tuhansien kilometrien päässä Suomesta elää finintiaaneja. Katja Kettu, Maria Seppälä ja Meeri Koutaniemi dokumentoivat fintiaanien elämää kolmen vuoden ajan.

Docstop: Fintiaanit

Shyloh Lussier opiskelee intiaanireservaatin ylläpitämässä collegessa. Kuva: Meeri Koutaniemi/ Yle Kuvapalvelu


Mitä yhteistä on suomalaisilla ja intiaaneilla? Dokumenttielokuva Fintiaanit on tutkimusmatka Pohjois-Amerikassa asuvien fintiaanien elämään ja arkeen.


Toimittaja Maria Seppälä, kirjailija Katja Kettu ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi tutustuivat suomalaisten siirtolaisten ja ojibwa-intiaanien jälkeläisiin, jotka asuvat Suurten järvien alueella kahden kulttuurin puristuksessa. Ympäristön mielestä he eivät ole täysverisiä intiaaneja, eivätkä puhdasverisiä valkoisia.Docstop: Fintiaanit

Fintiaanit elävät Suurten järvien alueella noudattaen kummankin kulttuurin perinteitä. Kuva: Meeri Koutaniemi / Yle Kuvapalvelu


Katja Kettu kertoo Ylen tiedotteessa:

-Tästä dokumentista suomalainenkin voi etsiä juuriaan. Olen ylpeä, että suomalaiskatsojat pääsevät kurkistamaan kaukaisten sukulaistensa, fintiaanien, arkeen juuri meidän elokuvamme kautta. Olen kokenut reservaateissa suurta vieraanvaraisuutta ja kunnioitan kuvaamiamme ihmisiä valtavasti: jokainen tahtoo omalla tavallaan parantaa karua reservaatin arkea.


Docstop: Fintiaanit

Elämä intiaanireservaatissa ei ole aina helppoa. Kuva: Meeri Koutaniemi / Yle Kuvapalvelu


Suomalaisten ja intiaanien elämästä löytyy lukuisia yhtymäkohtia: alkoholismi ja korkeat itsemurhaluvut, voimakas yhteys luontoon, hiljaa olemisen taito, huumori ja pienessä huoneessa hikoilu. Rasismista, köyhyydestä ja ennakkoluuloista huolimatta varsinkin nuoret ovat ottaneet fintiaani-identiteetin omakseen.


Dokumentti on jatkoa vuonna 2016 julkaistulle tietokirjalle Fintiaanien mailla.


Docstop: Fintiaanit Yle TV2 10.4. klo 21.50

Etkö nähnyt ohjelmaa? Katso uusintojen lähetysajat Telsu.fi


Lähde: Yle


Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat