TV-ohjelmatLeffatietovisaBlogitVaihtoautotTietovisatSanakirja
Televisio

Uutuus! "Koivisto" on hyvin suomalainen tarina - Meillä vaikka satamajätkästä voi tulla presidentti

23.12.2019 klo 10:00  Kirsti Kurki-Myllymäki

Mauno Koivisto nousi yhteiskunnan korkeimmalle huipulle vaatimattomista olosuhteista. Mielenkiintoisen dokumenttisarjan toimittajana Jari Tervo.

Koivisto

Mauno Henrik Koivisto. Intervisio/Yle


Mauno Koiviston elämän ja valintojen kautta voidaan tarkastella isoa osaa itsenäisen Suomen historiasta.


Lapsuus ja nuoruus turkulaisessa työläisperheessä, vuodet rintamamiehenä jatkosodassa, työskentely Turun satamassa, ylioppilaaksi lukeminen työn ohessa ja akateemiselle uralle suuntaaminen. Koiviston vuodet akateemisessa ympäristössä ja siirtyminen Suomen Pankkiin.


Ja tietenkin politiikka oli olennainen osa Koiviston elämää: toiminta valtiovarainministerinä ja pääministerinä, nousu Urho Kekkosen vahvimmaksi seuraajaehdokkaaksi ja kevään 1981 dramaattisissa vaiheissa tämän avoimeksi haastajaksi. Valinta Suomen ensimmäiseksi työväenliiketaustaiseksi presidentiksi, jonka johdolla Suomi siirtyi YYA-ajasta Euroopan unioniin.Koivisto

Mauno Koivisto tunnettiin kansan parissa fundeeraajana ja lentopalloilijana. Kuva: Kalle Kultala


Dokumenttisarjan toimittanut Jari Tervo kuvailee päähenkilöä Ylen tiedotteessa:

-Mauno Koivisto rakensi kansansuosiotaan huolellisesti. Hän oli ensimmäinen suomalainen huippupolitiikko, joka vieraili television viihdeohjelmassa. Nuoren, mirrikaulaisen pääministerin rento vierailu Jatkoaika-ohjelmassa oli suuri menestys. Ohjelmalla oli 1960-luvun vähäkanavaisessa televisiomaassa parhaimmillaan kaksi miljoonaa katsojaa.

-Koivisto oli omaperäinen ja karismaattinen mies ja kaiken lisäksi sotaveteraani. Nämä ominaisuudet ja taustat olivat hyvä alusta kansansuosiolle, mutta siihen tarvittiin myös televisiota, jota Koivisto taitavasti käytti. Hän osasi pelata – myös muuta kuin lentopalloa, Jari Tervo summaa.


Koivisto

Jari Tervo on toimittanut Koivisto-dokumenttisarjan. Intervisio/Yle


Koivisto-dokumenttisarjassa Mauno Koiviston elämäntarina kerrotaan kronologisesti kahdeksassa puolituntisessa jaksossa. Sarjaa varten on haastateltu mm. Tellervo Koivistoa, Paavo Lipposta, Ele Aleniusta, Esko Ahoa, Pirkko Työläjärveä ja Erkki Liikasta sekä tutkijoita.


Koivisto Yle TV1 arkisin klo 20.00 alkaen 26.12.2019

Katso lisää ohjelma-aikoja

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat