TietovisatBlogitSanakirjaTV-tietovisaVaihtoautotTV-ohjelmat
Televisio

Työtön ministeri Jari Lindström tv:ssä: "Mikään ei ole sen arvoista, että henki lähtee. Ei mikään."

Noin miljoona suomalaista on joko työttömänä tai pätkätyöläisenä. Unelma työstä -dokkarissa tutustumme neljään, yksi heistä on entinen ministeri Jari Lindström.

11.3.2020 klo 7:00

Unelma työstä

Työministeri Jari Lindströmin viimeinen työpäivä, hetki ennen seremonioita. Petri Krook/Yle Kuvapalvelu


Suomalainen työelämä on muutoksessa ja työsuhteet muuttumassa epätyypillisiksi ja epävarmoiksi. Noin miljoona suomalaista on joko vailla työtä tai työskentelee osa-aikaisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa. Samaan aikaan suomalainen identiteetti on yhä tiukasti sidottu ahkeraan työntekoon.


Elämässä menestyminen tarkoittaa työelämässä menestymistä. Hyvään elämään kuuluu palkkatyö: säännöllinen työaika, vakituinen työpaikka, tuttu työyhteisö. Vaan entäs kun näin ei ole?Jari Lindström kasvoi työttömästä paperityöläisestä ministeriksi. Käänteentekevä hetki ministeriydessä koitti, kun pesti sekä työ- että oikeusministerinä vei voimat ja mies romahti. Asenne työhön oli mietittävä uudestaan. "Mikään ei ole sen arvoista, että henki lähtee. Ei mikään."


Unelma työstä

Oikeustieteen tohtori Johanna Tornberg etsii elämälleen uutta suuntaa. Lakimiehen työ vei työkyvyn ja ajoi sairaslomalle. Petri Krook/Yle Kuvapalvelu


Hanttihommilla intohimoaan eli musiikin parissa toimimista rahoittava akateeminen pätkätyöläinen Tiina Käpylä saa elämänsä tilaisuuden, kun Helsinkiin aletaan suunnitella uutta musiikkimuseo Famea.


Oikeustieteen tohtori Johanna Tornberg paloi työssään loppuun - ei siksi, että työtä olisi ollut liikaa vaan siksi, että työ oli hänelle vääränlaista. "Näillä ominaisuuksilla varustetun ihmisen ei olisi koskaan pitänyt lähteä lakimieheksi."


Unelma työstä

Akateeminen pätkätyöläinen Tiina Käpylä siivoaa vuokratyöyhtiössä. Petri Krook/Yle Kuvapalvelu


Vahtimestarina Tampereella keikkaa tekevä Ruut Luoto on kuvataiteen amk ja Lontoossa koulun käynyt teatteritaiteen maisteri. Ruut lähestyy unelmaansa teatterintekijänä, kun hänet palkataan Turun kaupunginteatteriin yleisötyöntekijäksi. "Nyt mä teen just sitä mitä mä haluun."


Sari Möttösen ja Jaana Semerin ohjaama dokumentti pohtii työn merkitystä ihmiselle ja hänen elämälleen. Mitä työ merkitsee itsetunnolle? Mikä on arvosi työelämässä vai oletko vain korvattavissa oleva resurssi?


Unelma työstä Yle TV1 to 12.3. klo 19.00

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi


Kirsti Kurki-Myllymäki

Asiasanat: Unelma työstä
Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat