TV-tietovisaBlogitVaihtoautotSanakirjaTietovisatTV-ohjelmat
Televisio

TV-dokkari paljastaa karmean tulevaisuusskenaarion - Antibioottien liikakäytön tappavat seuraukset

26.11.2019 klo 10:00  Kirsti Kurki-Myllymäki

Antibiootteja käytetään yhä enemmän sairaanhoidossa ja ulkomailla lihankasvatuksessa. Seuraukset voivat olla hengenvaarallisia.

Prisma: Totuus antibiooteista

Moni hakee lääkäriltä hevoskuuria pitkittyneeseen flunssaan, mutta kannattaako se? Kuvituskuva Pixabay.


Antibiootit suojaavat ihmisiä tulehduksilta ja vaikeilta sairauksilta. Joskus ja useinkin antibiootteja määrätään turhaan. Ongelmana on, että esimerkiksi hengitystieinfektioissa voi olla vaikea erottaa, onko kyseessä bakteerin vai viruksen aiheuttama tulehdus. Virustautiin määrätty antibioottikuuri on täysin turha, mutta potilaat ovat vaativia ja moni hakee lääkäriltä hevoskuuria pitkittyneeseen flunssaan.


Ihmiset saavat antibiootteja myös tuotantoeläinten myötä, kun eläimille syötetään antibiootteja lihan laadun parantamiseksi.Liiallinen antibioottien käyttö on johtanut siihen, että bakteerit ovat tulleet resistenteiksi niille. Tällöin antibiootti ei enää toimi halutulla tavalla. Asiantuntijat uskovat, että edessämme on aika, jolloin esimerkiksi pienestä haavasta voi seurata hengenvaarallinen infektio antibioottien tehottomuuden vuoksi. Tai bakteeriperäinen keuhkokuume voi olla aina hengenvaarallinen.


Prisma: Totuus antibiooteista -dokumentissa kysytään: Millaisia keinoja antibioottiresistenttien bakteerien torjumiseen on kehitteillä? Entä miten potilaat voivat itse omalla toiminnallaan olla mukana taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan?


Prisma: Totuus antibiooteista Yle TV1 ke 27.11. klo 19.00

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat