TV-ohjelmatBlogitTietovisatVaihtoautotSanakirja
Elokuvat

Tositarina on karua katsottavaa: suomalaisnainen joutuu ihmiskaupan uhriksi ja vangituksi Tunisiaan

10.4.2019 klo 11:00  Kirsti Kurki-Myllymäki

Arto Halosen dokumenttielokuvassa kaapattu Marissa kertoo itse tapahtumista.

Takaisin valoon

Stella Kylä-Liuhala esittää Marissaa tositapahtumien dramatisoinneissa. Kuva: Art Films production.


Takaisin valoon on Arto Halosen ohjaama, dramatisoitu dokumenttielokuva suomalaisnaisesta, joka joutuu vapaudenriiston uhriksi ja käy läpi uskomattoman taistelun pysyäkseen hengissä, selviytyäkseen turvaan ja säilyttääkseen ihmisyytensä - ja järkensä.


Vastavalmistunut Marissa palkataan työvoimatoimiston kautta lakiasioita hoitavaan konsulttifirmaan. Marissa on innoissaan mahdollisuudesta aloittaa uusi, itsenäinen elämä. Marissan palkkaa työhön pohjois-afrikkalaistaustainen suomalainen mies. Haastavassa ja palkitsevassa työssä Marissalle annetaan paljon vastuuta. Pian esimies lähettää Marissan Saksaan tekemään firmalle hankintoja ja saapuu lopulta myös paikalle. Alkuun hurmaava esimies alkaa käyttäytyä uhkaavasti ja väkivaltaisesti.


Takaisin valoon

Dokumenttielokuvaa kuvattiin Suomessa ja Tunisiassa. Kuva Joonas Pulkkanen


Saksasta matka etenee Tunisiaan, jossa Marissa huumataan ja kaapataan. Hänet pakotetaan omaksumaan uusi identiteetti Sarana, jonka keho kelpaa vain häväistykseen, hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn.


Elokuva on lajityypiltään dramatisoitu dokumenttielokuva ja se liikkuu sekä dokumentti- että fiktioelokuvan ilmaisualueilla. Elokuvassa kuultavat haastattelut ovat oikeita ja haastatteluissa kuvaillut tapahtumat on dramatisoitu näyttelijöiden avulla.


Oikean Marissan rinnalla haastatellaan myös muita tapahtumille keskeisiä henkilöitä, kuten poliisin edustajaa, Tunisian Suomen suurlähetystön virkailijaa ja turvakodin työntekijää.Takaisin valoon

Dokumenttielokuvassa Marissaa näyttelevä Stella Kylä-Liuhala (vas.) ja Marissa kuvassa oikealla (oik.). Kuva: Sandra Enkvist


Takaisin valoon on tarina ihmiskaappausten hämärästä maailmasta sekä sieltä selvinneen työläästä prosessista koota minuutensa ja koko ihmisyytensä pala palalta kokoon.


Dokumenttiprojekti: Takaisin valoon (12) to 11.4. Yle TV1 klo 19'

Katso dokkarin uusinnan lähetysaika Telsu.fi
Asiasanat: Takaisin valoon
Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat