TietovisatLeffatietovisaVaihtoautotBlogitTV-ohjelmatSanakirja
Televisio

Tätä ei ole nähty tv:ssä:Talvisota-menestysleffasta tehty dokkari. Myös tv-sarja putkeen vkonloppuna

28.11.2019 klo 7:50  Kirsti Kurki-Myllymäki

Lauantaina 30.11.2019 tulee kuluneeksi 80 vuot­ta Tal­vi­so­dan syt­ty­mi­ses­tä.

Talvisota

Pentti Saari (Timo Torikka), Vilho Erkkilä (Heikki Paavilainen), Mauri Haapasalo (Samuli Edelmann), Martti Hakala (Taneli Mäkelä) ja Erkki Somppi (Antti Raivio). Kuva: ElonetPekka Parikan ohjaama Talvisota kuuluu Suomen kaikkien aikojen suurimpiin elokuva- ja tv-hankkeisiin. Se oli ennätyskallis tuotanto, jossa oli jopa 90 kuvauspäivää ja 75 roolia sekä kymmenittäin nimekkäitä näyttelijöitä.


Mielenkiintoinen dokumentti avaa menestysleffan taustoja, mukana myös näyttelijöiden haastatteluja. Ensi kertaa televisiossa esitettävä dokumentti kertoo elokuvan tekemisestä Keuruulla, mm. suuren räjähdekentän rakentamisesta. Haastateltavina ohjaajan lisäksi tuottaja Marko Röhr ja näyttelijä Esko Kovero.


Talvisota

Ohjaaja Pekka Parikka sekä näyttelijät Esko Nikkari ja Taneli Mäkelä. Kuva: Elonet


Elokuvan sotakohtauksissa käytetty pyrotekniikka ja erikoistehosteet, koko tuotannon suuruusluokka ja yli kolmituntinen lopputulos olivat suomalaisittain ennennäkemättömiä. Tuotannon massiivisuudesta kertovat muutamat Kansallisfilmografiassa luetellut faktat: armeijan väkeä työllistettiin 30 000 miestyöpäivän verran ja neuvostounivormuja tarvittiin kuvauksiin 1500 kappaletta.


Talvisota perustuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin, jonka lähdemateriaalina on käytetty veteraanien haastatteluita ja arkistomateriaaleja. Parikan suurtuotannon henki on vahvasti patrioottinen ja sotaveteraaneja kunnioittava.


Talvisota

Veljekset Konsta ja Taneli Mäkelä ovat Hakalan veljekset. Eteläpohjalaiset Hakalan pojat lähtevät Kauhavalta kertausharjoituksiin, mutta neuvostojoukkojen hyökättyä päätyvät Karjalan kannakselle etulinjaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu


1980-luvun elokuvasta tehtiin erikseen televisiolle sarjaversio, jossa hyödynnettiin elokuvamateriaalin lisäksi elokuvassa käyttämättä jääneitä sekä varta vasten televisiolle kuvattuja kohtauksia.


Teeman Elävä arkisto: Näin tehtiin Talvisota-elokuva to 28.11. klo 23.45

Katso ohjelma-ajat Telsu.fi


Talvisota-sarja Yle TV1:llä la 30.11. putkeen klo 11.35 alkaen

Katso ohjelma-ajat Telsu.fiLue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat