SanakirjaVaihtoautotBlogitTV-ohjelmatLeffatietovisaTietovisat
Televisio

Super-suosittu Emmerdale - Yli 20 vuotta yksi Suomen katsotuimmista ulkomaisista tv-sarjoista

11.6.2020 klo 7:00  Kirsti Kurki-Myllymäki

Arki-illat kutsuvat brittidraaman pariin, kun Emmerdale pyörähtää käyntiin.

Emmerdale

Lucy Pargeter on palkittu roolistaan Chastity Spencerinä mm. parhaana naisnäyttelijänä British Soap Awards -gaalassa. Kuva: MTV3Emmerdale on brittiläinen tv-sarja, joka seuraa kuvitteellisen yorkshireläisen kylän, Emmerdalen, asukkaiden elämää. Se on yksi Iso-Britannian pitkäikäisimmistä tv-sarjoista. Myös Suomessa sarja on huippusuosittu, se on yksi Suomen katsotuimmista ei-kotimaisista televisio-ohjelmista. *


Emmerdale

Sarjan pitkäikäinen näytteliä Freddie Jones tuli tunnetuksi Sandy Thomasina. Jones menehtyi fanien suureksi suruksi kesällä 2019. Kuva: MTV3


Lukuisia tv-alan palkintoja kahminut sarja sijoittuu Pohjois-Englantiin Yorkshiren luonnonkauniisiin maisemiin. Sarjan alkuperäinen kylä oli oikea Arncliffen kylä. Paikka sai kuitenkin liikaa julkisuutta, joten kuvaukset siirrettiin Esholtin kylään.


Tästä kylästä tulikin sitten sarjan ansiosta oikea matkailunähtävyys! Kylässä voi edelleen käydä ihastelemassa sarjasta tuttuja mestoja. Tähtinäyttelijöihin tuskin kuitenkaan enää törmää, sillä tätä nykyä sarja kuvataan Harewoodin kartanon maille rakennetussa lavastekylässä.


Emmerdale

Emma Atkinsin roolityö kovapintaisena Charity Sharmana on vaikuttavaa. Kuva: MTV3


Mutta missä piilee Emmerdalen salaisuus? Sarjassa nähdään monen sukupolven arkielämän iloisia tapahtumia ja rakastumisia, mutta myös todentuntuisia, tuskallisiakin vastoinkäymisiä. Myös draamaa ja isojakin juonenkäänteitä voi seurata jatkuvajuonisessa sarjassa.


Samaistuttavat elämänkohtalot, uskottavat henkilöhahmot ja peri-englantilainen meno ovat saaneet suomalaiset tv-ruudun ääreen viisi kertaa viikossa aina maanantaista perjantaihin. Sarja on ollut varmasti henkireikä niin kotona päiväänsä viettäville kuin työssä käyvillekin. Hyvä esitysaika alkuillassa on antanut tarvittavan levon päivän jälkeen.


Emmerdale

Shirley Stelfox on omasta tyylistään tiukasti kiinni pitävä Edna Birch. Kuva: MTV3


Sarjan ensimmäinen jakso nähtiin Briteissä jo v. 1972. Suomessa Emmerdale sai ensi-iltansa MTV3-kanavalla 7. tammikuuta 1997. Katsojat saivat tutustua mm. Dinglen perheen elämään, kohtasivat Edna Birchin, vierailivat The Wollpack-Villapakka-pubissa.


Perienglantilainen elämän meno vei meistä monet mukanaan, eikä edes puhelimeen vastattu, kun Emmerdalen tunnusmusiikki kutsui tv:n ääreen. Sarja luottaa perinteisiin ja esimerkiksi sen tunnusmusiikki on ollut alusta pitäen sama.


Emmerdale

Steve Halliwell on hyvinkin samastuttava Zak Dingle. Kuva: MTV3


Sarja on lyhentänyt nimensä ajan kuluessa, sillä se kerkisi kulkea nimellä Emmerdale Farm yli 15 vuotta. Nimeksi oli vakiintunut kompakti Emmerdale, kun sarjaa alettiin nähdä Suomessa.


Emmerdale ei suinkaan ole ainoa Yorkshiressa kuvattu, suomalaisille tuttu tv-sarja. Alue on ollut kotipesä tv-sarjoille, kuten Vielä virtaa, Sydämen asialla, Downton Abbey, Kaikenkarvaiset ystäväni, Kyläsairaala, Sydän paikallaan ja Yorkshiren etsivät.


Emmerdale

Charley Webb (Debbie Dingle) on kasvanut sarjan aikana lapsesta naiseksi. Kuva: MTV3


Emmerdale jatkuu koko kesän MTV3:lla arkisin klo 18.25.

Jäikö jakso näkemättä? Katso kaikki ohjelmatiedot Telsu.fi


*Finnpanel-mittaus www.finnpanel.fi


Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran v. 2019.


Asiasanat: Emmerdale
Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat