Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Oletko iltavirkku? Onko aamuheräämiset tuskaa? Dokkari unirytmin pakottamisen vakavista seurauksista

Iltavirkut joutuvat taistelemaan laiskuusleiman ja varhaisten aamuherätysten kanssa. Miten väärässä unirytmissä eläminen vaikuttaa meihin?

20.3.2019 klo 11:00

Akuutti: Kadonneen unen metsästäjät

Toimittaja Risto Kuusisto nukkui yön laajassa unitutkimuksessa. Tulokset olivat yllättävät. Kuva: Yle Kuvapalvelu.


Suomi on aamuvirkkujen maa, jossa iltavirkkujen osa on taistella varhaisten aamuherätysten kanssa, kuunnella “hyviä” unineuvoja ja kuulla ivailua laiskuudesta.


Sisäsyntyinen vuorokausirytmimme määräytyy kuitenkin enimmäkseen geneettisesti. Suomalaisista alle 15 % on iltavirkkuja. Unen pakottaminen omalle kronotyypilleen vastaiseen rytmiin lisää sairastumisriskejä. Iltavirkuilla on enemmän muunmuassa mielenterveysongelmia, sydän- ja verisuonisairauksia, ylipainoa, jopa syöpää. Englantilaisessa tutkimuksessa iltavirkkujen kuolleisuus oli noin kymmenen prosenttia suurempi kuin aamuvirkuilla.


Kadonneen unen metsästäjät -dokumentin on toimittanut Risto Kuusisto, joka mm. nukkui yön laajassa unitutkimuksessa. Sen tulos ei ollut kaikilta osin miellyttävää kuultavaa. Dokumentissa tavataan mm. Salla Mansikkamäki, jonka luontainen nukkumaanmenoaika on klo 4 aamuyöstä. Asia selvisi hänelle vasta vuosien nukkumisongelmien ja parin laajan unitutkimuksen jälkeen.


Akuutti: Kadonneen unen metsästäjät Yle TV1 ke 20.3. klo 20.

Katso uusintojen lähestysajat Telsu.fi


Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»