TV-ohjelmatVaihtoautotTietovisatBlogitSanakirja
Televisio

Oletko iltavirkku? Onko aamuheräämiset tuskaa? Dokkari unirytmin pakottamisen vakavista seurauksista

20.3.2019 klo 11:00  Kirsti Kurki-Myllymäki

Iltavirkut joutuvat taistelemaan laiskuusleiman ja varhaisten aamuherätysten kanssa. Miten väärässä unirytmissä eläminen vaikuttaa meihin?

Akuutti: Kadonneen unen metsästäjät

Toimittaja Risto Kuusisto nukkui yön laajassa unitutkimuksessa. Tulokset olivat yllättävät. Kuva: Yle Kuvapalvelu.


Suomi on aamuvirkkujen maa, jossa iltavirkkujen osa on taistella varhaisten aamuherätysten kanssa, kuunnella “hyviä” unineuvoja ja kuulla ivailua laiskuudesta.


Sisäsyntyinen vuorokausirytmimme määräytyy kuitenkin enimmäkseen geneettisesti. Suomalaisista alle 15 % on iltavirkkuja. Unen pakottaminen omalle kronotyypilleen vastaiseen rytmiin lisää sairastumisriskejä. Iltavirkuilla on enemmän muunmuassa mielenterveysongelmia, sydän- ja verisuonisairauksia, ylipainoa, jopa syöpää. Englantilaisessa tutkimuksessa iltavirkkujen kuolleisuus oli noin kymmenen prosenttia suurempi kuin aamuvirkuilla.


Kadonneen unen metsästäjät -dokumentin on toimittanut Risto Kuusisto, joka mm. nukkui yön laajassa unitutkimuksessa. Sen tulos ei ollut kaikilta osin miellyttävää kuultavaa. Dokumentissa tavataan mm. Salla Mansikkamäki, jonka luontainen nukkumaanmenoaika on klo 4 aamuyöstä. Asia selvisi hänelle vasta vuosien nukkumisongelmien ja parin laajan unitutkimuksen jälkeen.


Akuutti: Kadonneen unen metsästäjät Yle TV1 ke 20.3. klo 20.

Katso uusintojen lähestysajat Telsu.fi


Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat