LeffatietovisaTietovisatBlogitTV-ohjelmatVaihtoautotSanakirja
Reseptit

Mämmi

Mämmi on pääsiäisen perinneruoka, jonka valmistus onnistuu kotikeittiössäkin. Varaa tarpeeksi aikaa mämmin valmistukseen!

Mämmi
37 h10-12 annosta

Ainekset

  • 500 gruismaltaita tai mämmimaltaita
  • 750 gruisjauhoja
  • 30 dlvettä
  • 1 ½ dlsiirappia
  • ¾ tlsuolaa
  • ½ tlpomeranssinkuorta

Valmistus

  • Sekoita maltaat ja jauhot keskenään kulhossa.
  • Kuumenna 1 litra vettä kattilassa n. 70-asteiseksi. Lisää noin viidesosa mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan hyvin sekoittaen. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja.
  • Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä. Anna seoksen imeltyä 1,5 tuntia.
  • Lämmitä toisessa kattilassa 0,5 litraa vettä 60-70-asteiseksi. Lisää vesi ja neljäsosa lopusta mallas-ruisjauhoseoksesta imeltyneeseen seokseen. Sekoita. Ripottele päälle hieman ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä tunnin ajan.
  • Lisää imeltyneeseen seokseen tunnin välein 0,5 litraa kuumaa vettä ja saman verran mallas-ruisjauhoseosta kuin edellä. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä liinalla ja anna imeltyä tunnin ajan.
  • Lisää viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseokseen siirappi, suola ja pomeranssi. Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
  • Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa ja nosta mämmi peitettynä jääkaappiin yön yli. Jaa mämmiseos 2-3 laakeaan uunivuokaan, noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi.
  • Paista mämmi 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.
  • Jäähdytä mämmi. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa.
Katso myös
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat